Jó úton metánkibocsátásaink csökkentése felé – Az OGMP „Gold Standard” minősítésében részesült az FGSZ

2022. 11. 04.

A szervezet Gold Standard minősítését azok a vállalatok érdemelhetik ki, amelyek részletes végrehajtási programot mutatnak be a metánkibocsátás számszerűsítésére és csökkentésére vonatkozóan.

Az UNEP (Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja) vezetésével, az Európai Bizottsággal, az Egyesült Királyság kormányával, a Környezetvédelmi Alappal és a főbb olaj- és gázipari társaságokkal együttműködve az OGMP 2.0 szervezete a metánkibocsátás csökkentésére törekszik, és támogatja egy jól strukturált és ágazatspecifikus monitoring-, jelentési- és hitelesítési rendszer megvalósítását.

Az e kezdeményezés keretében összeállított éves jelentések a legszigorúbb metánjelentési követelményeknek felelnek meg, mivel a vállalatoknak kötelező a teljes működésükre és az összes eszközükre vonatkozóan meghatározni kibocsátásukat a nemzetközileg elfogadott módszertanok alapján.

Metánkibocsátás-csökkentés kapcsán az FGSZ komoly vállalásokat fogalmazott meg: a 2015-ös bázisévben mért adatokból kiindulva 2025-ig 50%-kal, 2030-ig pedig 60%-kal csökkentjük a metánkibocsátásunkat.

A minősítés megszerzésében komoly szerepet játszott öt hónapja indult projektünk, az LDAR (Leak Detection and Repair), mely a földgázszivárgás detektálását és elhárítását célozza. A projekt célja földgázveszteségünk és metánemissziónk csökkentése, így járulva hozzá a hazai és a gázszektor üvegházhatásúgáz-kibocsátás mérséklési törekvésekhez, valamint a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez. A projekt során, az eddigi munkának hála évenkénti mintegy 11.000 m3-es megtakarítást sikerült elérnünk folyamataink optimalizálásával és a feltárt szivárgások azonnali javításával. Célunk, hogy 2023 első feléig már korszerű detektáló- és mérőeszközökkel felszerelkezve teljeskörűen és hatékonyan tárjuk fel a földgázszivárgásokat, és a szivárgáselhárítási feladatok beépüljenek fenntartási alaptevékenységünkbe.

Hírlevél feliratkozás