Megindult a kereskedelmi forgalmazás az új szerb-magyar határkeresztezőn – Mától Szerbiából is érkezhet földgáz Magyarország felé

2021. 10. 01.

Október 1-jével megindult a kereskedelmi forgalmazás a Szerbiát és Magyarországot összekötő új földgázvezetéken, melyen keresztül évi 8,5 milliárd m3 földgáz szállítása válik lehetővé. A szerb-magyar határkeresztezőn így immár Magyarország irányába is megindulhat a szállítás, ami jelentősen növeli az ország ellátásbiztonságát és hozzájárul a földgázimport útvonalak diverzifikációjához.

A magyar energiapolitika és így az FGSZ elsődleges célja az ország gázellátásának minden körülmények között történő biztosítása. Az új, Szerbián keresztül érkező betáplálási irány jelentősen hozzájárul az ország ellátásbiztonságához, a vezeték kereskedelmi forgalomba állásával a kereskedők immár hat szomszédos országból szállíthatnak földgázt Magyarország irányába. Amellett, hogy a projekt az ország ellátásbiztonságát és a források diverzifikációját erősíti, egyben lehetővé teszi Magyarország és Szerbia között a földgáz kétirányú forgalmazását.

Az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ferencz I. Szabolcs elmondta, „a rendszerszintű optimalizációval megvalósult projekt a tarifarendszer terheinek csökkentése mellett a gyorsan fejlődő európai uniós és hazai klímapolitikai elvárásoknak is megfelel. A 8,5 milliárd m3/év kapacitású vezeték maximálisan kihasználja a jelenlegi infrastruktúrában rejlő lehetőségeket, és elkerüli a dekarbonizációs célok teljesítése miatt hosszú távon esetlegesen kihasználatlanná váló eszközök építését.” 

A közel egy éve zajló kivitelezési munkálatokat idén szeptemberben sikeres kapacitásaukció követte, amelyen piaci szereplők az októbertől októberig terjedő 2021–2022-es gázévre vonatkozó kapacitásokat köthettek le a vezetéken. Az éves aukción az FGSZ a felkínált nem megszakítható kapacitás közel 32%-át már értékesítette, további lekötések várhatók a későbbi rövidtávú, éven belüli aukciókon.  

Hírlevél feliratkozás