Nyilvános konzultáció az FGSZ Zrt. és az eustream, a.s. között hatályos Együttműködési Megállapodás módosítási javaslata okán

2024. 02. 21.

Az FGSZ Zrt. és az eustream,a.s. nyilvános konzultációt indít a (Veľké Zlievce) – Balassagyarmat határkeresztező pontra (IP) vonatkozó Együttműködési Megállapodás módosítási javaslatáról.

A Bizottság (EU) 2015/703 (2015. április 30.) az interoperabilitás és adatcsere szabályaira vonatkozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról szóló rendeletének 4. cikk (2) bekezdése értelmében mindkét szállítási rendszerüzemeltető felkéri a rendszerhasználókat, hogy tegyék meg észrevételeiket az alább javasolt szöveggel kapcsolatban:

Az egyeztetési folyamat szabályai

  1. Amennyiben a Felek másként nem állapodnak meg, az egyeztetés céljából az egyes adatok cseréjére online kommunikációs csatornát kell használni. Adatkommunikációs protokollként az AS4-et, adatformátumként pedig az Edig@s 5.1-es vagy magasabb verzióját kell használni. Az órai mennyiségeket kWh-ban kell megadni.
  2. Az FGSZ a kezdeményező szállítási rendszerüzemeltető szerepét tölti be. Az FGSZ naponta, legkésőbb a D-1 gáznap 14:45-ig tájékoztatja az EUS-t a következő gáznapra az FGSZ szállítóhálózatának rendszerhasználói által nominált, az IP-n keresztül szállítandó mennyiségekről, az előre meghatározott partnerkapcsolatra való hivatkozással. Ez az információ az FGSZ rendszerhasználóinak kötelező érvényű nominálásain alapul. Ha az EUS 14:45-ig nem kap semmilyen információt, a nominálásokat nullának kell tekinteni.
  3. Az EUS az egyeztető szállítási rendszerüzemeltető szerepét tölti be. Az EUS elvégzi az összes rendszerhasználói egyeztetést annak ellenőrzése érdekében, hogy az EUS szállító hálózatának rendszerhasználói által szállításra vagy átvételre bejelentett mennyiségek megfelelnek-e az FGSZ szállító hálózatának rendszerhasználói által történő átvételre vagy szállításra bejelentett mennyiségeknek.

Felkérünk minden piaci szereplőt, hogy a konzultáció lezárásáig nyújtsa be észrevételeit és kérdéseit a e-mail címre magyar vagy angol nyelven.

A konzultáció időszaka: 2024. február 21. - április 22.

A konzultáció lezártát követően az FGSZ Zrt. és az eustream, a.s. kiértékeli a konzultáció során beérkezett válaszokat, és a fent említett Együttműködési Megállapodás módosításakor figyelembe veszi a rendszerhasználók észrevételeit.

Üdvözlettel:

FGSZ Zrt.

Hírlevél feliratkozás