Megjelent a magyar földgázrendszer 2023. évi adatait bemutató kiadvány

2024. 09. 27.

Magyarország földgázellátása 2023-ban is zökkenőmentes volt, a korábbi évek határkeresztező kapacitásfejlesztéseinek köszönhetően pedig nagyobb gázmennyiségek érkeztek Románia, Horvátország és Szerbia felől is – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) valamint az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) közös kiadványában, amely a magyar földgázrendszer 2023. évi működésének legfontosabb adatait összegzi.

A jelentés szerint a 2023-as év a megelőző évekhez képest jóval kevésbé volt turbulens, az ártüskék kisimulásával pedig megkezdődött az árak konszolidációja. A tárolók november 6-ára érték el teljes töltöttségüket, és az enyhe időjárás miatt a kitárolás is csak novemberben kezdődött meg.

A lakossági fogyasztás hárommilliárd m3 alá csökkent 2023-ban, amely a megelőző évi közel három és fél milliárd m3-hez képest 14,5%-os, 2021-hez képest pedig majd 27%-os mérséklődést jelent. Az országos felhasználás bő 11%-kal csökkent, a 2022. évi 9,4 milliárd m3-ről 8,3 milliárd m3-re.

A MEKH és az FGSZ közös kiadványa részletesen bemutatja a földgázszektor szabályozási környezetét, az országos földgázmérleget, a földgázforrások, -termelés és -import alakulását. Az összefoglaló ismerteti a napi középhőmérséklet földgázfelhasználásra gyakorolt hatását, a földgázszállító és -elosztó vezetéki, valamint a tárolói és csúcsnapi adatokat is.

A kiadvány, valamint a kapcsolódó táblázatok a MEKH és az FGSZ Zrt. honlapján egyaránt elérhetők.

Hírlevél feliratkozás