Megjelentek a magyar villamosenergia- és földgázrendszer 2022. évi adatait bemutató kiadványok

2023. 10. 13.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR), valamint a MEKH és az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) közös kiadványai a magyar villamosenergia- és földgázrendszer 2022. évi működésének legfontosabb adatait foglalják össze.

Az évente megjelenő jelentések többek között ismertetik a villamosenergia- és földgázszektor működési modelljét, az engedéllyel rendelkező társaságok legfontosabb jellemzőit, valamint bemutatják az ágazatok legfontosabb működési adatait, illetve az országos villamosenergia- és földgázfelhasználás és forrásszerkezetét.

Az idei kiadványokból többek között kiderül, hogy a tavaly a nemzetközi energiaválság ellenére hazánk energiaellátása mind a villamos energia, mind pedig a földgáz tekintetében biztosított volt.

2022-ben a villamosenergia-rendszer nyári csúcsterhelés a 2021. évi rekordhoz képest 2%-kal csökkent, a téli csúcs értéke ugyanakkor ismét rekordot döntött, az előző évihez képest további fél százalékkal emelkedett. A hazai villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége (a háztartási méretű kiserőművek figyelembevételével) a 2021-es 11 440,8 MW-ról 2022 végére 12 475,3 MW-ra emelkedett.

Magyarország nettó földgázimportja 2022-ben 1 838 millió m3-rel nőtt, ami lehetővé tette, hogy a magyar földgáztárolók a fűtési idény kezdetére 86,4%-os töltöttségi szintet érjenek el. A hazai földgázfelhasználás összességében a 2021-es 11,06 milliárd m3-es fogyasztáshoz képest 14,9%-kal, 9,41 milliárd m3-re csökkent.

A MEKH és az FGSZ Zrt. közös kiadványai az alábbi FGSZ oldalon érhetők el: Kiadványok, emellett a MEKH és a MAVIR, valamint a MEKH és az FGSZ Zrt. közös kiadványai a MEKH oldalán ITT olvashatók.

Hírlevél feliratkozás